21 Nisan 2012 Cumartesi

Teleskop nedir? Teleskobun Tarihçesi ve İcadı



Teleskop, çok uzak cisimleri yakınımızdaymış gibi gösteren çok etkileyici bir alettir. Teleskoplar günümüzde çok çeşitli boyutlarda kullanılmaktadır. Oyuncakçıdan alabileceğiniz ufak teleskopların yanında, tonlarca ağırlığa sahip örneğin Huble Uzay Teleskobu gibi çeşitleri vardır. Teleskopun ne kadar etkileyici bir cihaz olduğuna örnek vermek gerekirse, 20cm’lik ufak bir teleskopla 80 metre uzaktaki bir el yazısını okuyabilirsiniz.

Dünyada, cam mercek kullanan kırıcı teleskoplar ve ayna-lens sistemini kullanan yansıtıcı teleskoplar olmak üzere iki tür teleskop çeşidi bulunur. Her iki metodla da yapılan iş aynı olmasına rağmen, birbirinden çok farklı şekillerde çalışırlar.

Teleskobun nasıl çalıştığını anlayabilmek için şöyle düşünmek gerekir; neden 80 metre uzaklıktaki yazıyı okuyamıyoruz? Cevabı çok basit, çünkü yazının gözümüzde retina üzerine düşen boyutu çok ufak kalıyor ve okunamıyor. Gözümüzü bir dijital kamera olarak düşünürsek, 80 metre uzaktaki yazıların görüntünün tamamına baktığımızda birkaç pikselden oluşacağını ve okunabilecek büyüklükten oldukça uzak olduğunu anlayabiliriz. Eğer çok daha büyük gözümüz olsaydı, o zaman görüntünün o kısmına odaklanıp yazıyı okuyabilirdik.
İşte teleskobun çalışma mantığı da bunun gibidir. Objektif merceğinin odaklandığı yerden gelen ışık kırılmaya uğrayarak veya aynalarla yansıtılarak bir noktada toplanır ve çok daha büyük gözükmesi sağlanır. İnsan gözünde mercek sabittir, bu nedenle yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapamayız. Yapabildiğimiz şey sadece bir noktaya odaklanabilmekten ibarettir.
Elinize bir büyüteç alıp baktığımızda aslında büyüteç merceğiyle kendi göz merceğimiz arasında bir teleskop sistemi oluşturmuş oluruz.
Teleskobun çalışma şekline şematik olarak bakarsak;

Burada objektif lensine gelen ışık, kırılarak göz merceğine yansır ve görüntü artık küçük mercekte oluştuğundan kat be kat büyütülmüş gözükür.

Teleskopların bu bakımdan iki temel özelliği bulunur, birincisi ışığı ne kadar iyi alabildiği ve ikincisi aldığı görüntüyü ne kadar büyütebildiğidir. Bunlar da objektif merceğinin saflığına, kalitesine, pürüzsüzlüğüne ve en önemlisi büyüklüğüne bağlıdır. Ne kadar büyük mercek kullanılırsa o kadar büyük görüntü elde edilir.
Tarihçe
Teleskop ilk olarak Hollandalı Hans Lippershey tarafından 1608 yılında icad edilmiş ve askeri alanda kullanılmıştır. Kırılma prensibine dayanan bu teleskob astronomi alanında ilk kullanan Galileo’dur. Lippershey ve Galileo konveks ve konkav lenslerin birleşiminden oluşan teleskopları kullanıyorlardı. 1611 yılında Kepler iki konveks lens kullanarak geliştirdiği teleskobu kullanmaya başladı. Kepler’in geliştirdiği bu sistemi kullanan teleskoplar halen en iyisidir.

Teleskop Türlerini 3 Ana Grup Altında Toplayabiliriz:

1. Mercekli Teleskoplar : Bu Türde Uzun Bir Tüp Içindeki Mercekten Geçen ışık, Göz Merceğine Gelir.

2. Aynalı Teleskoplar : Bunlarda Kendi Aralarında Ikiye Ayrılır.

A. Newtonian Türü : Newtonian Türü Teleskoplar ışığı Toplayan Ve Ikinci Bir Düz Aynaya Odaklayan Bir çukur Aynaya Sahiptirler. Ikinci Ayna Ise Görüntüyü Ana Tübün Dışına Açılan Bir Penceredeki Göz Merceğine Yansıtır.

B. Cassegrain Türü : Bu Tür Teleskoplar Büyük Bir Küresel Veya Parabolid çukur Ayna Ile Hiperbolid Tümsek Bir Ikinci Aynadan Oluşur. Gelen ışınlar önce çukur Ayna Tarafından Toplanır Ve Ikinci Aynaya Yansıtılır. Bu Aynadan Yansıyan ışınlar Ise Birinci Aynanın Merkez Bölgesindeki Delikten Geçerek Gözmerceğine Odaklanır.

3. Hem Aynalı Hem Mercekli (katadioptrik) Teleskoplar : Bunlarda Kendi Aralarında üçe Ayrılır.

A. Schmidt-cassegrain Türü : Bu Tür Teleskoplarda ışık Ince Bir Schmidt Düzeltici Mercekten Geçerek Gelir. Daha Sonra Küresel çukur Aynaya çarparak Tekrar Geri Yansır. Yansıyan Bu ışınlar Birinci Aynanın Göbeğindeki Delikten Geçerek Gözmerceğinde Odaklanırlar. Bu Tür Teleskoplar Teleskop Türleri Içinde En Modern Olanlarıdır.

B. Maksutov-cassegrain Türü : Bu Tür Genel Olarak Schmidt-cassegrain Teleskoplara Benzer. Bu Tür Teleskoplarda Bir Tarafı Iç Bükey Bir Tarafı Dış Bükey Olan Ince Bir Düzeltici Mercek Kullanılır. Ikinci Ayna, Merceğin Merkez Bölgesi Aluminyum Kaplanarak Oluşturulur.

C. Schmid-newtonian Türü : Bu Tür Teleskoplar Diğerlerine Benzemekle Birlikte; Bunlarda Newtonian Aynaları Ve Schmidt Düzeltici Mercekleri Kullanılmıştır. Daha çok Sönük Uzay Cisimlerini Gözlemek Için Kullanılırlar.




www.emekforum.net

0 yorum:

Yorum Gönder

RSS FeedRSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons