22 Nisan 2012 Pazar

Anarşist Sembolizm


İsmiAçıklamaResmi
Daire İçinde Aİnsanların genellikle bildiği ve alışık oldukları anarşi sembolü bir daire içine çizilmiş büyük bir A harfidir (soldaki resme bkz.). Bu monogram, Latin alfabesinde "anarşi" ve "anarşizm" kelimelerinin "A" harfiyle başlamasını kaynak alır. Bazıları dairenin birlik ve beraberliğin sembolik temsili olduğunu düşünmüştür. Daire aynı zamanda sembolik olarak örgütlenme anlamını da taşır.
Bu karakter Unicode'da U+24B6 kodu ile yazılabilir. Ek olarak, "@" ve "(A)" sembolleri de hızlıca bu sembolü kastetmek için bilgisayarda kullanılır.
Anarchy-symbol.svg
Kara Bayrak1880'lerden beri kara yani siyah rengi anarşi ile özdeşleştirilmiştir. Birçok anarşist grup isimlerinde "kara" kelimesini kullanmıştır. Kara Bayrak (Black Flag) isimli çeşitli anarşist periyodik yayınlar da çıkmıştır.
Bayrağın tek renkli karalığı, her türlü ezici ve baskıcı yapının inkarını temsil etmektedir. Tamamen siyah ve sadece siyah rengi barındıran bir bayrak, neredeyse biranti-bayraktır. Ayrıca, dünya genelinde beyaz bayrak (tamamen beyaz renginde olan) daha büyük bir güce teslim olmak anlamına gelir ki bu açıdan da kara bayrak anlam olarak beyaz bayrağın tam tersi olarak görülebilir. Ayrıca bazıları kara bayrağın direniş sırasında ölen şehitler için ağıt niteliği taşıdığını, bunu sembolize ettiğini düşünmüştür.
Kara bayrak ayrıca Şia Müslümanları tarafından da taşınır ve semboliktir.
BlackFlagSymbol.svg
Kara - Sarı BayrakKara - sarı bayrak anarko-kapitalizm hareketin sembolüdür. Altın-Kara Bayrak, 2002'de "AnarkoKapitalistisk Front" veya "İsveç Anarko-Kapitalist Cephe" bayrağı olarak gözükmüştür. Andrewrogers ve diğerleri bu bayrağı kullanırlar.
Ancapflag.svg
Kara - kızıl BayrakKara - kızıl bayrak anarko-sendikalizm ve liberter (liberteryen) komünist hareketin sembolüdür. Diğer anti-kapitalist anarşist hareketlerden çok daha büyük bir orandasosyalizm ve anarşizm esasları taşıyan bir harekettir. Bayrak da kökenini buradan alır, (belirtildiği üzere) nasıl siyah (kara) renk anarşizm için geleneksel ise, kırmızı (kızıl) renk de sosyalizmin geleneksel rengidir.
Anarchist flag.svg
Kara KediVahşi kedi olarak da anılan kara kedi sembolü, pençeleri, dişleri çıkmış parlayan, sırtı kabarmış bir kara kediden ibarettir. Bu sembol de anarşizm, özellikle de anarko-sendikalizm ile ilişkilendirilmiştir. IWW'deki önemli isimlerden olan Ralph Chaplin tarafından tasarlanmıştır.
Tarihsel planda, kara kedi cadılık, kötü kehanet veya ölüm gibi olgularla özdeşleştirilmiştir. Kara kedinin simgesel özelliği İbrani ve Babil kültürlerine kadar gider. Cadılık unsurları modern zamanlarda da çoğunlukla da neo-kültik hareketlerde yer almaktadır ve kara kediyi hâlen bir sembol olarak kullanmaktadır. Yine Wicca da kara kedi sembol olarak kullanılır. Yine de bu ikisi (modern cadılık ve Wicca) kara kedi sembolünü sırtı kabarmış bir tür saldırı pozisyonundaykenki hali ile kullanmazlar.
Anarchist back cat.jpg
Kara HaçAnarşist Kara Haç (Anarchist Black Cross) örgütünün ana amacı tüm hapishanelerin kaldırılmasıdır. Çarist Rusya'da siyasi mahkûmları desteklemek amacıyla kurulmuştu. Sembolleri kara bir haçtır, dikey çizgi bir yumruk ile değiştirilmiştir. Bu yumruk bir başka açıyla havaya kaldırılmış bir yumruktur. Bu sembol anarşizm ve otoriteye başkaldırı ile ilişkilidir. Haç amblemi aslında Kızıl Haç örgütünün ambleminin değiştirilmiş halidir.
Anarchist black cross logo.gif
Kara - Mor BayrakMorlu siyahlı, kara mor bayrak kara - kızıl anarşist bayrağının bir varyasyonudur. Bu bayrak (kara - mor) Anarko-Feminizm ile özdeştir. Kara - pembe bayrak gibipatriarki ve seksizme karşı yapılan mücadeleye gönderme yapmaktadır.
Anfem2.svg
Kara - Yeşil BayrakKara - yeşil renkli bayrak da kara - kızıl anarşist bayrağın değişime uğramış bir halidir ve kırmızı renk yerine yeşil renk barındırır. Bu bayrak sosyal ekolojist, eko-anarşist, anti-uygarlık anarşist ve primitivistler tarafından kullanılmaktadır. Genel olarak sadece insanlara değil de her canlı türüne odaklandığını vurgulamak amacıyla yeşil renk kullanılmaktadır.
Green and Black flag.svg
Kara - Pembe BayrakKara - kızıl bayrağın bir diğer varyasyonu da kara - pembe bayraktır ve eşcinsel anarşistler tarafından, bazen de Anarko-Feministlerce kullanılmaktadır. Kara - yeşil bayraktan farklı olarak farklı bir anarşizm türünü temsil etmekten ziyade heteroseksizm, seksizm ve patriarkideki hiyerarşik yapılara da (karşı durmaya) odaklanır.
Anfem.svg
Kara - Beyaz BayrakAnarko - pasifistlerin kullandığı bir semboldür. Tarihte Hristiyan Anarşistler tarafından kullanılmıştır.
Empty.gif
YıldızlarAnarşist bayrakların varyasyonları olan yıldızlar, bu bayrakların 5 köşeli yıldız şeklindeki hallerinden ibarettir. Bu yıldızların farklı anarşist bayraklara adapte edilmiş şekilleri mevcuttur, örneğin: siyah kırmızı, yeşil, pembe, more ve diğer renklerde olanları vardır.
Empty.gif
Kara GülKara Gül anarşist harekette pek bilinmeyen bir semboldür. Kara Gül sembolünün politik kökeni, İrlandalıların İngilizlere karşı mücadelesini konu alan bir İrlanda şarkısı Little Black Rose yani "Küçük Kara Gül"dür. Şarkı bir direniş ve isyan şarkısıdır ki bu tür unsurlar sıkı yönetim karşıtı anarşistlerce kabul edilmektedir.
File-Black rose (anarchist symbol).png
Jolly Roger/Korsan BayrağıKafatası ve kemiklerin resmedildiği siyah bir bayrak olarak Jolly Roger veya bir başka adıyla Korsan Bayrağı son zamanlarda anarşistler arasında popülerleşmiş bir semboldür. Bazıları Jolly Roger'ın korsanların ki gibi özgür ve otoritesiz bir hayatın takdir edilişinin sembolü olarak kullanıldığını belirtmektedir. Korsan gemileri pek demokratik sayılmazdı ve tayfanın çoğunluğu içine doğdukları fazlasıyla baskıcı topluluklardan kaçmış kişilerdir.
Flag of Edward England.svg
Eat the rich - "Zengini ye"Jolly Roger'in bir varyasyonu olan bu sembolde, kafatasının altına yer alan ve çarpı işareti oluşturan kemikler yerine bir yine bir çarpı işareti oluşturan bir çatal ve bıçak yer almaktaydı. Bu sembol erken 1990'lardan beri kullanılmaktadır ve genel alam bir anarko-punk sembolüdür.
Empty.gif
Afrika AnarşizmiBu sembol çoğunlukla Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF veya ZabFed) yani "Zabalaza Anarşist Komünist Federasyonu" tarafından kullanılmaktadır. Bu Güney Afrika'daki anarşist gruplardan oluşan bir federasyondur. İçinde birçok farklı görüş ve demografik grubu barındıran federasyonun kullandığı bu sembol, geleneksel anarko-komünist renklerde, birleşmiş bir Afrika fikrini temsilen, başka türlü post-kolonyal ırki ve cinsel meselelerin ortasında olunan bir dönemde, çok önemlidir.
Black and Red Africa.gif

0 yorum:

Yorum Gönder

RSS FeedRSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons