Sedimentasyon hızı Pıhtılaşması önlenmiş kanda alyuvarların (kırmızı kürelerin) dibe çökme hızı. Birçok hastalığın teşhisinde, sedimentasyon hızının ölçülmesi oldukça faydalı olmaktadır. Yapılması da oldukça kolay olan bir laboratuvar metodudur. Yapılışı şöyledir:
İki cc'lik bir enjektöre 0,4 cc, % 3,8'lik sodyum sitrat solüsyonu alınır. Sedimentasyonu yapılacak hastanın damarından alınan kandan aynı enjektöre, 2 cc'ye tamamlayacak şekilde 1,6 cc kan çekilir. Birkaç defa hafifçe çalkalanır. Sonra bu kan, Westergreen pipetinin (200 mm boyunda ve 2,5 mm çapında
Sedimentasyonun normal değerleri
Sedimentasyon hızının arttığı haller şunlardır: Bütün iltihabi olaylar (mesela diş apsesi), enfeksiyon hastalıkları (zatürre, hepatit vb.) romatizmal hastalıklar (mesela romatizmal ateş), kanserler, bazı kan hastalıkları (mesela anemiler), kalp krizi ve bazı ilaçların kullanımı (mesela gebeliği önleyici haplar).
Sedimentasyonun azaldığı haller: Kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, alyuvarların sayıca arttığı haller ve bazı ilaçların (mesela kortizon) kullanımı.
Sedimantasyon hızının yüksek olması mutlaka bir hastalık olduğunu göstermez. Çünkü bazı kimselerde her türlü araştırma yapıldığı halde tesadüfen bulunan bir sedimentasyon yüksekliği dışında şikayet, hastalık vs. bulunamamıştır. Aynı şekilde sedimentasyon hızı daha az yükselir veya yükselmeyebilir. Bu laboratuvar metodunu tek başına bir teşhis unsuru olarak değerlendirmemelidir.
Daha iyisi, teşhis konulmuş ve sedimentasyon hızı da yüksek bulunmuş hastada eğer bu durumun o hastalığa bağlı olduğu ispatlanamamışsa
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
www.türkçebilgi.com
0 yorum:
Yorum Gönder