4 Mayıs 2012 Cuma

3.2 Milyar Piksellik Uzay Kamerası


Büyük Sinoptik Gözlem Teleskobu için geliştirilen kamera bu hafta son bir tasarım aşamasına girmek için onay aldı, bu da bütün uzay meraklıları için heyecan verici bir haber. Bittiğinde, bu kamera yapılmış olan en büyük dijital kamera olacak ve her hafta bütün görünür gökyüzünü kaydedebilecek.
Gökyüzü büyük bir yer ve bu yüzden büyük bir kameraya ihtiyaç var; söz konusu kamera gerçekten devasa denebilir. Henüz fark etmediyseniz, yukarıdaki resimde kamera ile yanında ayakta duran bir insan görünüyor; bu kameranın boyutu bir araba kadar. Algılayıcı 3.200 megapiksel (veya 3,2 gigapiksel) kalitede ancak gigapan olarak bilinen robotik kamera teknolojisi burada yok. Her çekim anında devasa kamera bir görüntü alıyor ve bu görüntü gerçekten devasa bir 3,2 milyon piksellik bir resim oluyor. Bunu benzetme yaparak anlatmak istersek, eski bir altı megapiksellik dijital kamerayı her gece dışarı alıp 800 bin resim çekmek ile eşdeğer. Bütün bir yılda devasa kamera altı milyon gigabaytlık resim verisi toplamış olacak ve bunların hepsi kamuya açık bir şekilde dağıtılacak.
Bu kadar büyük bir teleskoba ve kameraya neden gerek duyuldu? Büyük bir kameranın tercih edilme sebebi, karşılık gelen devasa görüş açısından ileri geliyor. Gece gökyüzünde olup biten şeyler oldukça fazla ve pek çok teleskop küçük ve soluk şeyleri büyük ve parlak yapmak için tasarlanmış, bunun anlamı, bir zamanda çok küçük bir gökyüzü parçasına odaklanma durumu söz konusu. Büyük teleskop ise tek bir çekimde Ay'ın alanının 49 katını kaplayacak şekilde resim çekecek ve bir hafta içinde güney gökyüzünün yüksek çözünürlüklü resimlerini kaydedebilecek. Bunun anlamı astronomlara sorulduğunda, onlardan şu cevabı alıyoruz: görünür evrenin bir filmini yavaş yavaş kaydetmeye başlıyoruz, zaman boyunca bazı şeylerin nasıl değiştiğini ve bir anda ortaya çıkan çok yeni birşeyi hedeflemek kolay olacak. Ve halktan bizler de, büyük teleskobun haftadan haftaya kaydettiği görüntüler içinde güzel birşeylere rastlanırsa bize haber verecek özel bir alarm sistemine erişebiliyor olacağız.
Büyük teleskobun sekiz metrelik birincil aynası üzerine çalışmalar başladı ve teleskobun inşa edileceği, Şili'nin güneyinde bir dağın tepesi hazırlanıyor. Kamera 2014 yılında bir araya getirilecek ve 2020'ye doğru teleskobun çalışır duruma getirilmesi bekleniyor.

www.dvice.com
www.bilim.org

0 yorum:

Yorum Gönder

RSS FeedRSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons